Oncologie verpleegkundige

Een oncologie verpleegkundige is een gespecialiseerde verpleegkundige die zich richt op de zorg voor patiënten met kanker. Deze verpleegkundigen hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van oncologie en zijn gespecialiseerd in het verstrekken van zorg aan patiënten die gediagnosticeerd zijn met kanker.


De taken van een oncologie verpleegkundige kunnen onder andere bestaan uit:

- Verpleegkundige zorg: Ze bieden directe zorg aan patiënten met kanker, zoals het toedienen van medicijnen, het verzorgen van wonden en het beheren van symptomen en bijwerkingen van de behandeling.

- Educatie en voorlichting: Ze informeren patiënten en hun families over de diagnose, behandelingsopties, bijwerkingen en zelfzorgmaatregelen. Ze kunnen ook advies geven over voeding, lichaamsbeweging en andere levensstijlaanpassingen.

- Ondersteuning en begeleiding: Ze bieden emotionele steun aan zowel de patiënt als hun familie. Ze kunnen helpen bij het omgaan met de emotionele en psychosociale aspecten van kanker.

- Coördinatie van zorg: Ze werken samen met andere zorgverleners, zoals artsen, chirurgen, radiotherapeuten en psychologen, om een geïntegreerd behandelplan voor de patiënt te ontwikkelen en te coördineren.

- Bewaking van de gezondheidstoestand: Ze volgen de gezondheidstoestand van de patiënt op de voet, monitoren bijwerkingen van behandelingen en zorgen ervoor dat de patiënt de juiste zorg ontvangt.

- Palliatieve zorg: In gevallen waarin genezing niet langer mogelijk is, bieden oncologie verpleegkundigen palliatieve zorg om de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren en symptomen te verlichten.


Oncologie verpleegkundigen spelen een cruciale rol in het ondersteunen en begeleiden van patiënten tijdens hun traject van kankerdiagnose, behandeling en herstel. Ze zijn toegewijd aan het bieden van hoogwaardige zorg en het ondersteunen van de patiënt en hun familie op zowel fysiek als emotioneel vlak.