Obstetrie verpleegkundige

Een obstetrie verpleegkundige is een gespecialiseerde verpleegkundige die zich richt op de zorg voor zwangere vrouwen, pasgeborenen en hun families. Ze hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van zwangerschap, bevalling en de periode direct na de geboorte.


De taken van een obstetrie verpleegkundige kunnen onder andere bestaan uit:

- Zwangerschapszorg: Ze bieden prenatale zorg aan zwangere vrouwen, inclusief het uitvoeren van controles, het monitoren van de gezondheid van de moeder en het ongeboren kind, en het verstrekken van voorlichting en advies.

- Bevallingszorg: Ze assisteren bij de bevalling en bieden ondersteuning aan de moeder tijdens de bevalling.

- Postpartumzorg: Ze bieden zorg aan moeders na de bevalling, inclusief het controleren van vitale functies, het begeleiden van borstvoeding en het geven van advies over postpartum herstel.

- Zorg voor pasgeborenen: Ze bieden zorg aan pasgeborenen, waaronder het uitvoeren van controles, het observeren van het welzijn en het verstrekken van advies aan ouders over het verzorgen van hun baby.

- Educatie en voorlichting: Ze geven voorlichting en educatie aan zwangere vrouwen en hun families over gezonde zwangerschap, bevalling en postpartumzorg.

- Complicaties en noodsituaties: Ze zijn getraind om te reageren op complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling en postpartumperiode, en kunnen samenwerken met artsen om de juiste zorg te bieden.

- Psychosociale ondersteuning: Ze bieden emotionele en psychosociale ondersteuning aan zwangere vrouwen en hun families, en kunnen verwijzen naar andere gespecialiseerde zorgverleners indien nodig.


Obstetrie verpleegkundigen werken vaak in kraamafdelingen van ziekenhuizen, geboortecentra en soms in de thuiszorg. Ze spelen een essentiële rol in het ondersteunen en begeleiden van vrouwen en gezinnen tijdens een van de meest bijzondere en kwetsbare periodes in hun leven.

Over de schrijver