Chronische totale occlusie

Een chronische totale occlusie (CTO) is een medische term die wordt gebruikt om een complete blokkade of verstopping van een slagader aan te duiden. In het geval van een CTO is de slagader volledig afgesloten en is er geen bloedstroom mogelijk door het getroffen gebied.

CTO's komen vaak voor in de kransslagaders van het hart. Dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar delen van het hartspierweefsel, wat kan resulteren in symptomen zoals pijn op de borst (angina pectoris) en in ernstige gevallen zelfs tot een hartaanval.

Behandelingsopties voor CTO's kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de occlusie. Sommige behandelingen kunnen bestaan uit medicamenteuze therapie, terwijl andere patiënten mogelijk baat hebben bij interventionele procedures zoals een coronaire angioplastiek (het oprekken van de vernauwde of geblokkeerde slagader met behulp van een ballon) of een stentplaatsing (het plaatsen van een metalen buisje om de ader open te houden).

Het beheer en de behandeling van CTO's is een gespecialiseerd gebied binnen de cardiologie en wordt vaak uitgevoerd door interventiecardiologen met expertise op dit gebied. Elke behandeling wordt afgestemd op de specifieke medische situatie en behoeften van de patiënt.

Over de schrijver