Atriumflutter

Atriumflutter, ook bekend als atriale flutter, is een hartritmestoornis die wordt gekenmerkt door een abnormaal snel en regelmatig hartritme dat ontstaat in de boezems (atria) van het hart. In atriumflutter is er sprake van een snelle elektrische activiteit in de atria, meestal rond de tricuspidalisklep (een van de kleppen die de atria van de ventrikels scheidt).

Bij atriumflutter trekt de hartboezem snel samen, waardoor de kamers sneller worden geprikkeld dan normaal. Dit kan leiden tot een snelle en onregelmatige hartslag in de kamers.


Symptomen van atriumflutter kunnen zijn:

- Hartkloppingen of een onregelmatige hartslag.

- Kortademigheid.

- Vermoeidheid.

- Duizeligheid of flauwvallen.


Atriumflutter kan geassocieerd zijn met onderliggende hartaandoeningen zoals coronaire hartziekte, hypertensie of hartfalen. Het kan ook optreden bij mensen met een geschiedenis van hartoperaties, longziekten of andere medische aandoeningen.


De behandeling van atriumflutter kan variëren afhankelijk van de frequentie, duur en impact op de patiënt. Mogelijke behandelingen omvatten:

- Medicatie: Sommige medicijnen kunnen worden gebruikt om het hartritme te vertragen en de symptomen te verminderen.

- Ablatie: Dit is een procedure waarbij een elektrofysioloog met behulp van katheters kleine brandplekken aanbrengt in het hartweefsel om de abnormale elektrische route te blokkeren.

- Cardioversie: Hierbij wordt het hartritme met een gecontroleerde elektrische schok hersteld naar een normaal ritme.

- Pacemaker: In sommige gevallen kan een pacemaker worden geïmplanteerd om het hartritme te reguleren.


Net als bij andere hartritmestoornissen is het belangrijk om op te merken dat de behandeling van atriumflutter individueel wordt bepaald en deskundig medisch advies nodig is om de juiste behandelingsmethode te kiezen. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde arts voor een nauwkeurige diagnose en passende zorg.Over de schrijver