Ventrikeltachycardie

Ventrikeltachycardie (VT) is een ernstige hartritmestoornis waarbij de hartkamers (ventrikels) sneller en ongecontroleerd beginnen te kloppen. Dit kan leiden tot een gevaarlijk hoge hartslag en een verstoorde pompfunctie van het hart. VT kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, flauwvallen, kortademigheid, pijn op de borst en in ernstige gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn.

Er zijn verschillende oorzaken van ventrikeltachycardie, waaronder hartaandoeningen zoals coronaire hartziekte, littekenvorming in het hartweefsel na een hartaanval, cardiomyopathieën, en andere hartproblemen. Sommige vormen van VT kunnen ook ontstaan uit genetische afwijkingen.


De behandeling van ventrikeltachycardie is afhankelijk van de ernst van de aandoening en kan verschillende vormen aannemen:

- Medicatie: Sommige medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de frequentie van de hartslag te vertragen en de ritmestoornis onder controle te houden.

- Ablatie: Dit is een procedure waarbij een elektrofysioloog met behulp van katheters kleine brandplekken aanbrengt in het hartweefsel om de abnormale elektrische signalen te blokkeren.

- Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator (ICD): Een ICD is een geïmplanteerd apparaat dat in staat is om gevaarlijke hartritmestoornissen te detecteren en te behandelen door middel van elektrische schokken (defibrillatie).

- Cardiochirurgie: In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om structurele problemen in het hart aan te pakken.


Het is belangrijk om te benadrukken dat ventrikeltachycardie een ernstige aandoening is die medische aandacht en behandeling vereist. Als je symptomen van ventrikeltachycardie ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met een medische professional.


Over de schrijver