Wat is een hartritmestoornis?
10 november 2023 

Wat is een hartritmestoornis?

Een hartritmestoornis, ook wel aritmie genoemd, is een abnormaal hartritme of een onregelmatige hartslag. Het menselijk hart slaat normaal gesproken in een regelmatig ritme, maar bij een hartritmestoornis kan het ritme te snel, te langzaam of onregelmatig zijn. Deze aandoening kan het gevolg zijn van problemen met de elektrische prikkels in het hart die de samentrekking van de hartspier regelen.


Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen, waaronder:

- Tachycardie: Hierbij klopt het hart te snel.

- Bradycardie: Hierbij klopt het hart te langzaam.

- Atriale fibrillatie (AF): Dit is een veelvoorkomende vorm waarbij de boezems van het hart onregelmatig en vaak te snel samentrekken.

- Atriale flutter: Dit is een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart zich sneller samentrekken dan normaal.

- Ventrikelfibrillatie: Dit is een ernstige aandoening waarbij de kamers van het hart onregelmatig en chaotisch samentrekken, wat levensbedreigend is.


Hartritmestoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, roken, overmatig alcoholgebruik, genetische aanleg en andere gezondheidsproblemen. Sommige hartritmestoornissen veroorzaken mogelijk geen symptomen, terwijl andere kunnen leiden tot duizeligheid, kortademigheid, pijn op de borst of flauwvallen.

De diagnose en behandeling van hartritmestoornissen worden vaak uitgevoerd door een cardioloog. Behandelingsopties variëren afhankelijk van het type en de ernst van de hartritmestoornis, en kunnen medicatie, cardioversie, ablatie of in sommige gevallen een pacemaker omvatten. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als er vermoedens zijn van een hartritmestoornis.

Over de schrijver