Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator (ICD)
10 november 2023 

Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator (ICD)

Een Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator (ICD) is een medisch apparaat dat wordt gebruikt om abnormale hartritmestoornissen te behandelen en potentieel levensbedreigende hartritmestoornissen te corrigeren. Het is een geïmplanteerd apparaat dat lijkt op een pacemaker, maar met extra functies.

De belangrijkste functie van een ICD is het bewaken van het hartritme en het afgeven van elektrische schokken (defibrillatie) indien nodig om het hart terug te brengen naar een normaal ritme. ICD's worden vaak gebruikt bij patiënten met risico op ventriculaire tachycardie (een snelle hartslag in de onderste kamers van het hart) of ventrikelfibrillatie (een chaotische, ongecoördineerde samentrekking van de hartkamers), beide levensbedreigende hartritmestoornissen.


Belangrijke kenmerken van een ICD zijn onder andere:

- Ritmemonitoring: Het apparaat bewaakt voortdurend het hartritme. Als het een abnormaal ritme detecteert, kan het verschillende interventies uitvoeren.

- Antitachycardiepacing (ATP): Sommige ICD's hebben de mogelijkheid om snelle hartritmestoornissen te onderbreken door kleine elektrische impulsen af te geven om het hart terug te brengen naar een normaal ritme zonder een schok te gebruiken.

- Defibrillatie: Als het hartritme gevaarlijk snel wordt en levensbedreigend is, kan de ICD een elektrische schok (defibrillatie) toedienen om het hart te resetten naar een normaal ritme.

- Bradycardie-pacing: Naast de behandeling van snelle hartritmestoornissen, kan een ICD ook fungeren als een traditionele pacemaker, die elektrische impulsen afgeeft om het hart te stimuleren als het te langzaam klopt.


ICD's worden meestal geïmplanteerd onder de huid van de borstkas, met elektroden die via bloedvaten naar het hart lopen. Deze elektroden registreren de elektrische activiteit van het hart en geven indien nodig impulsen af.

De beslissing om een ICD te implanteren wordt genomen op basis van de individuele medische geschiedenis en het risico op levensbedreigende hartritmestoornissen. Het apparaat wordt zorgvuldig geprogrammeerd door een gespecialiseerde cardioloog om optimaal aan de behoeften van de patiënt te voldoen.

Over de schrijver