re-entry hartritmestoornis

Re-entry hartritmestoornis, ook wel bekend als re-entry tachycardie, is een vorm van abnormaal hartritme (aritmie) die optreedt wanneer er een ongebruikelijke elektrische route of lus ontstaat in het hart. Deze route kan ervoor zorgen dat een elektrische signaal in een cirkelvormig patroon blijft circuleren, waardoor het hart sneller klopt dan normaal.

Bij re-entry tachycardie kan de elektrische activiteit rond deze lus cirkelen en de hartslag verhogen, wat kan leiden tot symptomen zoals hartkloppingen, duizeligheid, flauwvallen en in sommige gevallen pijn op de borst.


Er zijn verschillende soorten re-entry hartritmestoornissen, waaronder:

- AV-nodale re-entry tachycardie (AVNRT): Hierbij is de AV-knoop betrokken, een deel van het elektrische systeem van het hart. Dit is een veel voorkomende vorm van re-entry tachycardie.

- Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW): Dit is een specifieke vorm van re-entry tachycardie waarbij er een extra elektrische verbinding tussen de boezems en de kamers van het hart aanwezig is.

- Atriale tachycardie: Hierbij ontstaat de re-entry lus in de boezems van het hart.


De diagnose en behandeling van re-entry hartritmestoornissen worden meestal uitgevoerd door cardiologen en kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst van de symptomen. Behandelingsmogelijkheden kunnen medicatie omvatten om het hartritme te reguleren, cardioversie (elektrische schok om het hartritme te herstellen), ablatie (vernietiging van de abnormale elektrische route) en in sommige gevallen de implantatie van een pacemaker.

Het is belangrijk op te merken dat re-entry hartritmestoornissen een medische aandoening zijn die deskundige medische aandacht en behandeling vereisen. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde arts voor een nauwkeurige diagnose en passende zorg.

Over de schrijver