empathie en patientgerichtheid
Communicatie
Rob Zeegers
Communicatie
12/04/2023
0 min
0

Empathie

12/04/2023
0 min
0

Wat is Empathie 

Is het vermogen om de gevoelens, gedachten en ervaringen van een ander persoon vanuit hun perspectief te begrijpen en te delen. Het gaat om meer dan alleen het herkennen van wat iemand anders voelt; het omvat ook het delen van die gevoelens tot op zekere hoogte. Empathie stelt ons in staat ons in te leven in de situatie van een ander, wat een belangrijke rol speelt in het opbouwen van relaties, het bieden van emotionele steun en het ontwikkelen van sociale verbondenheid.


Twee hoofdtypen van Empathie

  1. Affectieve empathie:

  2. Dit is het vermogen om de emoties van een ander te voelen of te delen. Als je affectieve empathie ervaart, kun je bijvoorbeeld verdriet voelen als je ziet dat iemand anders verdrietig is.

  3. Cognitieve empathie:

  4. Dit verwijst naar het vermogen om de gedachten en gevoelens van een ander te begrijpen vanuit hun perspectief. Het gaat om het intellectueel begrijpen van de emotionele toestand van een ander, zonder noodzakelijkerwijs dezelfde emoties te voelen.


Cruciale vaardigheid voor effectieve communicatie

Empathie is een cruciale vaardigheid voor effectieve communicatie en wordt vaak gezien als een fundamenteel onderdeel van emotionele intelligentie. In veel beroepen, zoals in de gezondheidszorg, het onderwijs en de hulpverlening, is empathie van essentieel belang om effectief te kunnen werken en een positieve invloed te hebben op anderen.

Reacties
Categorieën