Dialyse verpleegkundige

Een dialyse verpleegkundige is een gespecialiseerde verpleegkundige die zich richt op de zorg voor patiënten die nierproblemen hebben en dialyse ondergaan. Dialyse is een medische behandeling die wordt toegepast wanneer de nieren niet goed functioneren en niet in staat zijn om afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed te verwijderen.


De taken van een dialyse verpleegkundige kunnen onder andere bestaan uit:

- Dialyseprocedure: Ze voeren de dialyseprocedure uit, waarbij het bloed van de patiënt door een kunstmatige niermachine wordt geleid om afvalstoffen en overtollig vocht te verwijderen.

- Toedienen van medicijnen: Ze beheren medicijnen die nodig zijn tijdens de dialyse, zoals bloeddrukmedicatie of medicatie om bloedstolling te voorkomen.

- Controle van vitale functies: Ze bewaken de vitale functies van de patiënt tijdens de dialyse en zorgen ervoor dat deze binnen normale grenzen blijven.

- Toezicht op de toestand van de patiënt: Ze houden de patiënt nauwlettend in de gaten op tekenen van complicaties of ongemak tijdens de dialyse.

- Educatie en voorlichting: Ze verstrekken informatie aan de patiënt over het belang van dialyse, dieetbeperkingen en zelfzorgmaatregelen.

- Infectiepreventie: Ze zorgen voor een steriele omgeving en volgen strikte infectiepreventieprotocollen om de kans op infecties te minimaliseren.

- Emotionele en psychosociale ondersteuning: Ze bieden ondersteuning aan patiënten en hun families bij het omgaan met de uitdagingen die gepaard gaan met nierziekte en dialyse.


Dialyse verpleegkundigen werken vaak in dialysecentra, ziekenhuizen en soms ook in de thuiszorg, waar ze zorg verlenen aan patiënten die thuis dialyse ondergaan. Ze spelen een cruciale rol in het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van mensen met nierproblemen die afhankelijk zijn van dialysebehandelingen.

Over de schrijver