Supraventriculaire tachycardie

Supraventriculaire tachycardie (SVT) is een hartritmestoornis die wordt gekenmerkt door een abnormaal snelle hartslag die ontstaat boven de hartkamers, in de boezems (atria) of in de AV-knoop (atrioventriculaire knoop). De normale hartslag wordt hierbij aanzienlijk overschreden, vaak met een snelheid van meer dan 100 slagen per minuut.

SVT kan verschillende oorzaken hebben en kan op elk moment optreden. Het kan worden veroorzaakt door een abnormale elektrische verbinding in het hart, zoals bij het Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW), of door andere factoren zoals stress, cafeïne, roken of bepaalde medicijnen.


Symptomen van SVT kunnen zijn:

- Hartkloppingen of een onregelmatige hartslag.

- Duizeligheid of flauwvallen.

- Kortademigheid.

- Pijn op de borst.


De duur en ernst van een SVT-episode kunnen variëren. Sommige episodes kunnen vanzelf overgaan, terwijl andere langer kunnen aanhouden en medische interventie vereisen.


De behandeling van SVT kan variëren afhankelijk van de frequentie, duur en impact op de patiënt. Mogelijke behandelingen omvatten:

- Vagale manoeuvres: Dit zijn specifieke oefeningen die kunnen helpen bij het beëindigen van een SVT-episode. Voorbeelden hiervan zijn het ademen in een papieren zak, persen alsof je naar het toilet gaat, of het koud water drinken.

- Medicatie: Sommige medicijnen kunnen worden gebruikt om de frequentie en duur van SVT-episodes te verminderen.

- Ablatie: Dit is een procedure waarbij een elektrofysioloog met behulp van katheters kleine brandplekken aanbrengt in het hartweefsel om de abnormale elektrische route te blokkeren.

- Pacemaker: In sommige gevallen kan een pacemaker worden geïmplanteerd om het hartritme te reguleren.


Het is belangrijk om op te merken dat de behandeling van SVT individueel wordt bepaald en dat deskundig medisch advies nodig is om de juiste behandelingsmethode te kiezen. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde arts voor een nauwkeurige diagnose en passende zorg.Over de schrijver